FALS: Bărbații mai agresivi decât femeile

Există mitul acesta în România, și nu numai, că bărbații ar fi mai furioși decât femeile.

Confuzia între emoție și comportament

Cu siguranță că bărbații pot fi mai agresivi decât femeile, însă asta nu înseamnă că sunt mai furioși. Trebuie să distingem furia de agresivitate. Pentru că furia este emoția, agresivitatea este comportamentul.

Însă nu toți oamenii furioși sunt agresivi, și nu toți oamenii agresivi sunt furioși. Sunt mulți bărbați care sunt agresivi nu din cauză că nu-și pot stăpâni furia, ci din cauză că așa au învățat din familiile lor că prin agresivitate obțin controlul în jurul lor.

Această tendință masculină, coroborată cu testosteronul și cu o cultură care așează femeia pe o poziție de inferioritate, duce la multă violență domestică, multă suferință în familii. Dar, din păcate, acești oameni nu ar deschide astfel de mesaje. 

De aceea mă adresez ție, care citești acest articol. Pentru că vrei să nu mai manifești agresivitate (fizică, verbală sau emoțională), însă de multe ori simți că furia preia controlul.

Știința despre diferențele bărbați/femei

Psihologul Daniel David, în cartea sa Psihologia poporului român, are o serie de studii extrem de bine întocmite prin care, printre altele, a măsurat furia românilor. 

A descoperit că noi, românii, atât bărbați cât și femei, avem o tendință de a simți și exprima furia ușor crescută față de americani, de pildă. Asta probabil că avem sânge latin și suntem destul de aproape de orient.  Daniel David nu a descoperit că bărbații ar fi mai furioși decât femeile. Din contră, femeile din România simt furia și reacția furioasă mai puternic din cauză că româncele își reprimă emoțiilemult mai mult.

Asta spune ceva important de reținut. Când îți reprimi emoțiile, ca să fii pe placul celorlalți, ca să fii apreciată, să mulțumești pe toată lumea, nu faci altceva decât să creezi o falsă iluzie de controlasupra emoțiilor tale.
Exploziile de furie sunt rezultatul unor emoții acumulate și neconsumate, care până la urmă trebuie să fie eliberate cumva.

Legat tot de diferența dintre bărbați și femei, în modelul Big Five al personalității (Deschidere, Conștiinciozitate, Extraversie, Agreabilitate, Nevrotism), majoritatea studiilor arată că femeile în general au trăsături nevrotice mai accentuate decât bărbații.

Ce înseamnă asta? Că femeile sunt de obicei mai emoționale, și că sunt copleșite de emoții mai frecvent decât bărbații. (asta nu înseamnă că nu există bărbați cu trăsături nevrotice). Atenție, nu facem o regulă din asta. Ca și cum, dacă ești bărbat îți stăpânești emoțiile mai bine, dacă ești femeie înseamnă că ești prea emotivă. Nu!

Stăpânirea emoțiilor fără reprimare e posibilă

Fiecare ființă este unică. Faptul că ai trăsături nevrotice mai pronunțate nu înseamnă că ești condamnat/ă la a rămâne așa. Chestionarele și testele care măsoară nevrotismul subliniază faptul că scorurile arată doar o tendință, și nu își propun să eticheteze ființele umane definitiv.

Așa că, există șanse pentru fiecare să devenim mai buni!

Dar, probabil, te întrebi, de ce unele persoane din cercul tău de prieteni, le observi că sunt mai calme, iar altele întâmpină dificultăți în a-și controla emoțiile?

Sau poate te întrebi de ce tu nu reușești să-ți stăpânești emoțiile dificile așa cum reușesc alții?
Ca să afli de ce, și să găsești și soluții practice, te invit la noul webinar:

Controlează-ți furia înainte să te controleze ea.
Webinarul are loc marți, 23 februarie, ora 19:00.Este online, și este GRATUIT!

Ce vei afla în webinar:

  • De ce ne enervăm din lucruri mărunte?
  • De ce unii sunt mai nervoși decât alții?
  • Greșelile pe care le fac majoritatea în controlarea furiei
  • Ce ne învață furia despre trecutul nostru?
  • Cum să-ți schimbi perspectiva asupra furiei pentru a o putea stăpâni?
  • Care sunt abilitățile de care ai nevoie pentru controlul furiei?

Rezervă-ți un loc la webinar aici:https://bit.ly/WebinarControl
Până atunci, îți doresc un weekend minunat, și un început de săptămână mai senin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *