Autocontrol: Ce spun neuroștiințele (pe înțelesul tuturor)

Te-ai întrebat vreodată de ce e atât de greu să manifești autocontrol atunci când te înfurii?

Dacă stai bine să te gândești, în anumite situații ai autocontrol. Uneori reușești să te abții. De exemplu, atunci când ești în public reușești să te controlezi mult mai bine decât atunci când ești într-un mediu mai familiar.

De ce în public ne controlăm, iar când suntem cu cei dragi nu mai reușim să facem asta? O să-ți spun un secret din neuroștiințe!

Santinelele creierului

Atunci când suntem într-un mediu mai puțin familiar, în creierul nostru este activată o rețea neuronală, numită rețeaua de saliență.

Reteaua de saliență este santinela din creierul tau. Este cea care trage semnalul de alarma atunci când apare ceva nou. Rețeaua de saliență îți trezește ATENȚIA. Iar atenția activează autocontrolul.

Imaginează-ți creierul tău ca o fortăreață.Există două brigade de santinele. Cele care stau de strajă sus, pe ziduri și în turnuri, și cele care stau de strajă jos, pe străzile cetății.

Santinelele de jos sunt foarte active și antrenate. Ele ajută la formarea emoțiilor, precum furia. Furia este de fapt un semnal de alarmă că ceva se întâmplă. Dezavantajul lor este că au o perspectivă îngustă, nu văd imaginea de ansamblu.

Santinelele de sus sunt mai adormite, mai puțin antrenate. Avantajul lor este că au o perspectivă „de sus”, care văd bine și dincolo de ziduri. Ele se uită după acele lucruri care ies în evidență, care îți atrag atenția.

Autocontrolul, garda regală

În fortăreața creierului tău există un loc unde trăiește regele — conștientul. Acesta e păzit de o gardă regală, autocontrolul.

Ei, garda regală a autocontrolului nu primește informații de la santinelele de jos, ci doar de la santinelele de sus. 

În momentul în care santinelele de jos trag semnalul de alarmă și te înfurii, dacă ești în public santinelele de sus dau semnalul gărzii regale, autocontrolul, să liniștească „populația” din cetate pentru că există lucruri la care trebuie să fim atenți dincolo de ziduri.

Când ești în public, există multe persoane mai puțin cunoscute care îți țin trează atenția. Dacă ar fi să ai niște gesturi necontrolate, ai impresia că toată lumea se uită la tine, nu-i așa? Ăsta este un truc al „santinelelor de sus” care ne fac foarte atenți la ce este în jur și implicit la noi înșine. Și așa se informează autocontrolul să intre în acțiune.

Furia se naște într-o anumită zonă din creier (santinelele de jos), dar trebuie stăpânită în altă zonă din creier (santinelele de sus).

Furia se naște în așa numitul sistem limbic (în mijlocul creierului), dar se gestionează în zonele frontale ale creierului, adică cu ce avem în spatele frunții noastre.

Așadar, când rețeaua de saliență de sus este activă (santinelele de sus), ea poate activa și acea zonă din creier unde se procesează autocontrolul.

Cum antrenezi atenția?

Ceea ce antrenează atenția este CURIOZITATEA!

Să-ți spun de ce. Atunci când ai întâlnit acest cuvânt ciudat, saliență, a fost un cuvânt nou pentru tine. L-am pus în text tocmai pentru a-ți stârni curiozitatea. Când am creat metafora creierului-fortăreață, cu santinelele, ți-am stârnit curiozitatea.

Cei care nu au fost curioși, sau mai bine zis atenția și curiozitatea lor a fost în altă parte, au renunțat la a mai citi articolul și n-au ajuns până aici.

Curiozitatea este atenția orientată spre ceva nou, interesant, salient. Curiozitatea înseamnă să fii deschis spre învățare!

Exact, deschiderea spre învățare este una din cheile prin care ne putem porni motorul autocontrolului, garda regală.

Ce ar fi dacă data viitoare când te înfurii să fii curios ce vrea să-ți spună această furie. Să vrei să înveți ceva de la furia ta!

Se spune că viața ne aduce mereu în același loc în care nu ne-am învățat lecția.

Poate că furia are să te învețe ceva! Ești curios?

Dacă vrei să cunoști mai multe despre autocontrol, dacă vrei să fii mai deschis spre învățare, dacă vrei să înveți ceva de la furia ta,vino la webinarulgratuit de marți, 23 februarie, ora 19:00, care se numește: Controlează-ți furia înainte să te controleze ea.

În webinar voi vorbi despre:

  • De ce ne enervăm din lucruri mărunte?
  • De ce unii sunt mai nervoși decât alții?
  • Greșelile pe care le fac majoritatea în controlarea furiei
  • Ce ne învață furia despre trecutul nostru?
  • Cum să-ți schimbi perspectiva asupra furiei pentru a o putea stăpâni?
  • Care sunt abilitățile de care ai nevoie pentru controlul furiei?

Rezervă-ți un loc la webinar aici:http://bit.ly/WebinarControl
Abia aștept să discutăm despre aceste lucruri, bine înțeles, dacă ești curios, adică deschis spre învățare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *