Scenarii pentru crize de furie

Ce învățăm de la modul în care autoritățile gestionează epidemia de COVID-19, și cum putem adopta metoda scenariilor pentru gestionarea emoțiilor negative precum furia.

În această perioadă România, și întreaga lume luptă cu un coronavirus nou, SARS-CoV-2, și o boală nouă, COVID-19, și pe măsură ce trece timpul, îl cunoaștem din ce în ce mai bine și știm cum să acționăm ca să-i reducem efectele negative și să învingem.

Țările au pregătit scenarii posibile, și ce măsuri pot fi luate în diferite etape de răspândire a acestei boli.

În astfel de situații trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău, și să acționăm preventiv ca să ne fie cel mai bine.

Te încurajez să stai în această perioadă cât mai mult în casă, evită aglomerațiile și dezinfectează-te când intri în casă, inclusiv hainele.

Nu va fi ușor să trecem peste această perioadă, însă cu înțelepciune, răbdare și calm putem să o depășim cu bine. 

Când nu reușești să-ți păstrezi calmul, partea rațională și conștientă a creierului nu mai funcționează. Acțiunea este în mod integral preluată de creierul emoțional, sistemul limbic și creierul reptilian, responsabil cu supraviețuirea.

Da, am spus, calm, pentru că e important să nu ne pierdem mințile, pentru că în lupta cu un virus supraviețuirea depinde mai mult de mintea noastră decât de forța noastră.

În această perioadă de stat mult în casă pot să apară suficiente situații în care să-ți pierzi calmul, să te enervezi, să te înfurii.

Pur și simplu faptul că nu ieși afară îți dă o stare de nervozitate, sau chiar anxietate. Asta te face ușor iritabil.

Faptul că nu poți face nimic să stopezi acest virus iarăși îți poate afecta echilibrul interior. Furtuna perfectă în interior este un trio infernal: anxietate, furie, depresie.

Nu spun lucrurile astea ca să te înspăimânt, ci îți spun că sunt foarte posibile multora dintre noi.

Cât de important este pentru tine ca familia să fie o oază de liniște, armonie și echilibru?

Ca să-ți păstrezi calmul, să fii răbdător, să păstrezi nivelul furiei la minim, te încurajez să îți faci niște scenarii.

Da, niște scenarii pentru crizele de furie.

 Avem cu toții de învățat din felul în care autoritățile abordează o criză epidemiologică. Îți aduci aminte? Scenariul 1 a fost cu îmbolnăviri între 1 și 25. Închiderea școlilor a fost decisă în Scenariul 1! Și asta a fost foarte bine!

La fel și cu furia! 

Furia nu vine dintr-o dată în așa fel încât să nu o mai poți controla. Dacă e să facem o comparație, când se va ajunge în România peste 2001 de cazuri se va trece în Scenariul 4 de COVID-19. Atunci vom ajunge în starea în care este Italia acum, în care virusul nu mai poate fi controlat. Atunci se iau cele mai drastice măsuri!

Fă-ți niște scenarii pentru furia ta. Împarte episoadele de furie în 3, 4, sau maxim 5 intensități.

Eu mi-am făcut următoarele scenarii pentru furia mea. 

ScenariulIntensitateSemne (fizice)Măsuri
1Simt o ușoară nemulțumire Deocamdată mușchii sunt relaxați, respirația este liniștită și ușoarăAm nevoie să fiu conștient de corpul meu și de felul în care gândesc.Spun ce simt.
2Simt frustrare / iritareUmeri tensionați, o ușoară senzație de tensiune la nivelul pieptuluiÎmi voi gestiona tensiunea așezându-mă, și făcând exerciții de respirație pentru relaxare, acceptând și înțelegând ce se întâmplă cu mine.Mă gândesc la valorile mele.Spun ce simt și ce gândesc.
3Simt că mă enervezÎncep să simt căldură pe gât și față, umerii sunt tensionați, simt pulsație la tâmple și respirația devine rapidă.În timpul acesta voi face exercițiul de prezență 5-4-3-2-1 (aud 5 lucruri, văd 4 lucruri, simt/pipăi 3 lucruri, simt/miros 2 lucruri, gust un lucru).Îmi voi gestiona nervii spunând ce simt și ce gândesc, și de asemenea voi spune cum îmi doresc să acționez potrivit valorilor mele.
4Sunt foarte furiosSunt în picioare, încordat, maxilarul încleștat, senzațiile din scenariul 3 sunt amplificate, simt impulsul de a striga.Spun celeilalte persoane cât de furios mă simt, pe un ton foarte jos. Mă voi scuza și voi spune că am nevoie să mă retrag 5 minute pentru a mă liniști.În timpul acestor minute repet măsurile de la scenariile anterioare.
5Mă simt ca un vulcan, parcă am înnebunitMă apropii de cealaltă persoană cu pumnii încleștați, urlu și vorbesc urât, fața îmi arde, inima-mi bate să-mi sară din piept.Ar trebui să fiu fugit demult.

Acest tabel este doar un exemplu. Tu ai nevoie să îți faci propriul tabel.

Comportamentele pasiv-agresive din scenariile 4 și 5 nu reprezintă o soluție pe termen lung. A pleca din conflict chiar și pentru câteva minute nu rezolvă conflictul. Ajung la ultimele două scenarii în situații excepționale, neprevăzute, de criză, ceva de genul Coronavirus.

În rest, pentru a nu ajunge la intensități mai mari ale furiei am creat o metodă de gestionare a furiei, și am numit-o Metoda CALM de reglare a furiei.

Vreau să-ți ofer această Metodă gratuit. Dă click pe butonul de mai jos ca să te abonezi pentru a primi prin email un material în 8 episoade despre gestionarea furiei și metoda CALM.

Îți doresc să depășești cu bine această perioadă de criză, de epidemie, cu calm și răbdare. Poate fi chiar benefică această perioadă să înveți să-ți gestionezi furia, de ce nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *